Presbyvestibulo...watte??

09-10-2019

Mensen worden ouder.

Ken jij deze evenwichtsstoornis die ouderen treft?
Tot vandaag had haast niemand ervan gehoord.

We hebben het over #Presbyvestibulopathie (PVP).
Soms ook #Presbyvertigo genoemd.

In onderstaand artikel - ik deelde het trouwens al in april met jullie op Facebook, wat was ik er vroeg bij he ;) - vatten we die moeilijke materie voor je samen.  Op 26 september verscheen het officiële artikel ook in Journal of Vestibular Research. En wie zit er tussen de auteurs van dit artikel? Floris Wuyts & Margaret Sharpe.


Wanneer spreken we van PVP? 

1. In eerste instantie als het gaat om een chronische evenwichtsstoornis die gepaard gaat met tenminste 2 van deze 4 symptomen:

* Lichaamsonevenwicht of instabiliteit
(in stilstand of in beweging zoals bij 't opgooien van een bal)
* Loopstoornis
* Chronische duizeligheid
* Herhaaldelijk vallen

2. Als er sprake is van een milde hypofunctie dat zich situeert ergens tussen 'het normale vestibulaire functioneren' en het niveau van 'vestibulaire uitval' zoals bij BVP of Bilaterale* Vestibulopathie in.
*bilateraal = langs beide zijden

3. PVP is ouderdomsgerelateerd

We spreken wel degelijk over 60+.
Als zestigplusser krijgen we te maken met zintuiglijke en functionele achteruitgang. En dus steekt PVP typisch de kop op samen met die andere ouderdomsgerelateerde achteruitgang van ons zicht, proprioceptie, onze hersenfuncties en extrapiramidale functies (en daarmee bedoelen we alle hersendelen buiten de piramidebaan maar die ook gelinkt zijn aan beweging en motoriek; bij Parkinson heb je dat bijvoorbeeld).

En vermits dit dus om een aandoening van zestigplussers gaat, zien we ook een achteruitgang van het evenwichtsorgaan op zich:

* De haarcelpopulatie neemt af (vanaf 50+)
* De sacculus / utriculus otoconia degenereren
* De evenwichtszenuw doet minder goed zijn werk

4. De diagnose van een andere evenwichtsstoornis is uitgesloten

Bekijk deze zeer interessante differentiaaldiagnosetabel voor PVP (bron: www.jvr-web.org) en de verschillen met andere ziektebeelden! De volledige info en criteria voor deze diagnose werd eerst hier gepubliceerd: Consensus document of the Classification Committee of the Bárány Society; Wuyts was hiervoor een van de Subcommité leden. En nu dus ook in het artikel dat op 26 september 2019 verscheen in Journal of Vestibular Research.

We hopen dat je iets had aan dit artikel! Neem het mee naar het ziekenhuis als je in je familie een oudere hebt die regelmatig valt of onstabiel op de benen staat.


Je voorzitter,
Tania Stadsbader