Facts & figures. Dokter! Ik ben duizelig!

29-11-2019

En dan beland je van de ene dag op de andere bij de huisarts...

Jawel. Onze huisarts krijgt in 2 à 5 % van alle consulten de klacht duizeligheid te horen. Het is ook onze huisarts die haast 1 op 2 van ambulante patiënten met vertigo en duizeligheid 'als eerste(lijn)' zal zien. 
Maar er schort iets aan hun scholing in deze materie, net zoals er wat schort aan de richtlijn waarop ze moeten kunnen vertrouwen; meer dan 50% keert namelijk zonder duidelijke diagnose en advies naar huis.

Marginaal probleem? Bijlange niet.

De lifetime prevalentie van vertigo en duizeligheid voor ieder individu bedraagt ongeveer 7.4%.

Bij een klein derde zal het om vertigo gaan, per huisarts goed voor zo'n 20 à 35 vertigo patiënten per jaar. Bij de oudere bevolking liggen de cijfers nog een pak hoger. 

Bij 65- tot 75-jarigen is het de 3de meest voorkomende klacht in het kabinet van de huisarts. Bij 75-plussers zelfs de meest voorkomende.

Iedereen valt weleens. En dan?

Wist je dat elk jaar ongeveer 1/3 van de 65-plussers valt? Vaak met breuken tot gevolg, tot opname in een zorginstelling! En zo komen we bij evenwichtsstoornissen die een prominente rol spelen in een frequent geriatrisch syndroom: "vallen". Maar liefst 80% van de ouderen op spoeddienst met een val vertonen symptomen van vestibulaire achteruitgang; 40% heeft vertigo klachten.

Wat denk je?

Is die richtlijn voor onze huisartsen als eerste lijn en de spoeddiensten nodig? Zeg maar broodnodig!

Meer info: 

https://www.house4balance.org/l/een-medische-richtlijn-voor-vertigo-en-duizeligheid/

https://www.house4balance.org/l/bsgvesd-doet-het/

https://www.house4balance.org/l/presbyvestibulo-watte/


Werd je wijzer van dit artikel? Deel het!

Je voorzitter, Tania Stadsbader