Evenwichtsimplantaat nieuws

28-08-2020

Wereldwijd lijden + 100 miljoen mensen aan ernstige vestibulaire aandoeningen, met een hoog risico op valpartijen en verwondingen. Dit belemmert hun leven ernstig en verhindert hen in hun dagelijkse routine-activiteiten.

De evenwichtslabyrinten, de sacculus en utriclus leveren de sensorische input voor neurale circuits, die een nauwkeurige perceptie van ruimtelijke oriëntatie en richting vergemakkelijken, zorgen voor een stabiele houding en zicht. Dit draagt ​​voor 60% bij aan de vestibulaire functie en houdingsbalans.

Een goede sacculus- en utriculusfunctie is essentieel voor onze houdingsbalans in rechtstaande positie en gang (om te kunnen stappen dus). Herstel van de functie van de labyrinten was tot nu toe niet mogelijk, omdat ze operatief ontoegankelijk waren vanwege hun complexe structuur.

Bionic \ VEST streeft ernaar de derde bionische prothese in de menselijke geschiedenis te zijn na een cochleair implantaat en een retinale prothese. Doel is de ontwikkeling van een apparaat om de hoofdbewegingen in de drie ruimtelijke vlakken te meten en deze informatie naar de vestibulaire zenuw te coderen, om haarcelsensoren in de maculae van de sacculus en utriculus te vervangen, of om de vestibulaire zenuw te stimuleren met een constante pulstrein om disbalans als gevolg van een storing in het otolithische orgaan te verminderen.

Lees meer over het consortium dat dit ontwikkelt en waarbij het St Augustinus KNO-team - en prof. Wuyts - een van de belangrijke spelers is: https://www.bionicvest.eu/index.php