Een trouwe viervoeter aan je zijde - Werelddierendag!

04-10-2019

Ben je duizelig? Kan je best wat troost verdragen van een trouwe viervoeter?

Wie chronisch duizelig is en daardoor in een rolstoel belandt, kan misschien nog meer gebruiken dan die portie troost. Wat dacht je van een hulphond?


Een interessante piste

Dyasis is een Belgische vereniging in Watermaal-Bosvoorde die honden opleidt voor mensen met een motorische beperking. Deze vereniging - het is er maar een van de vele - stelt geen beperkingen op naar de fysieke aandoeningen van de kandidaat. 

Dus, dizzies, dit is misschien ook een piste voor jullie!


Hond met meerwaarde

Jan Heremans van Dyadis: "Die beperkingen kunnen van alle aard zijn en zijn binnen onze kandidatengroep ook heel divers. Iedereen kan dus de vraag naar een assistentiehond indienen. De grote vraag die onze vereniging wel stelt, is wat de fysieke meerwaarde is van één van onze honden naast een kandidaat. Naast een grote psychologische meerwaarde zijn onze honden vooral getraind om de kandidaat zijn autonomie te verhogen door een fysieke hulp te bieden. De kandidaat moet een minimaal werkaanbod hebben voor de hulphond om in aanmerking te komen."


Gratis

Hoe die procedure verloopt? "Eens deze vraag als voldoende wordt geëvalueerd door een Toewijzingscomité, waarbij ook een aantal andere factoren in rekening worden gebracht, zoals

  • leefomgeving
  • netwerk rondom de kandidaat voor eventuele hulp
  • financiële draagkracht om de hond te onderhouden...

 kan een kandidaat een hond gratis toegewezen krijgen van onze vereniging."


Informeren kost niets

Op badf.be, de Belgische Federatie van assistentiehondenscholen, vind je alle door de - Belgische - overheid erkende verenigingen. Informeer naar de mogelijkheden!

Voor patiënten uit andere landen: informeer in eigen land hoe het bij jullie zit.

Je voorzitter, 

Tania 

Met dank aan Dyadis voor de foto's en alle info!